Close

Goede mensen

Onverwacht ben ik met een zus op een cruise in de Zeeuwse wateren.
Wat een water, prachtig maar ook angstaanjagend. Er staat sterke wind, veel golven.
Ik ontmoet goede mensen, ieder met een eigen verhaal. Dat is altijd boeiend!
Met mijn zus ga ik tegen de avond op het achterdek zitten.
Ineens komt een man bij ons zitten. Tijdens het eten zagen we hem zitten bij vijf vrouwen aan tafel. We vragen hoe het komt dat hij zo alleen op reis is? Bevalt hem dat?
Hij vertelt over zijn leven. Hij is al jong verliefd geworden op de jongste zus van zijn moeder en zij op hem, dat gaf enorme problemen. Op zijn dertigste gaat hij voorgoed bij haar wonen. Ze krijgen 3 gelukkige jaren toebedeeld. Dan wordt zij ernstig ziek, hij gaat haar helpen, verzorgen totdat zij overlijdt. 12 jaar zet hij zich in voor zijn geliefde. Mijn zus staat op, grijpt zijn hand, maakt een diepe buiging en zegt: Ik bewonder je!
Als je het wilt zien, ook op zo’n boot, hoe sommigen zich inzetten om hun broer of zus, partner, vader of moeder, een fijne tijd te bezorgen. Dan zie je, Liefde!

Een klas kinderen bezoekt de kerk. Ze arriveren bij de gedachtenis kapel. Er wordt verteld wat de bedoeling ervan is. Ze mogen een kaarsje ontsteken voor een overledene waar ze veel van houden. Daar wordt goed over nagedacht. Een zegt spontaan. Ik steek een lichtje aan voor mijn twee dode cavia’s!
Als je de moeite neemt om goed te kijken naar de ander, zelfs als hij slecht is in jouw ogen, ontdek je altijd wel iets dat goed is.
Is de mens goed? Dit werd mij gevraagd door een predikant. Want jij kunt dat weten voegde hij er aan toe. Verrast antwoordde ik spontaan met Ja!
Later ging ik er over nadenken. Het, ja de mens is goed, ligt als een zekerheid verankerd in mij vast. Diep Weten noem ik dat!
In het eerste boek van de bijbel, Genesis, is alles goed en niet volmaakt waar sommigen naar streven, fouten mogen gelukkig gemaakt worden!
Een leerproces en groei van ons geestelijk leven is mogelijk doordat er volop vergeving aanwezig is! De mens wordt zo bewust dat elke keus waardevol is. Aan een keus zitten vele kanten, soms is de acceptatie ervan een pijnlijk proces.
Respect voor iemands andere keus is soms moeilijk om mee om te gaan, onverteerbaar, het kan mensen uit elkaar drijven, jouw Waarheid is niet altijd die van de ander, tolerantie is dan geboden.
Liefde leert ons dan om onze eigen grenzen te overschrijden, geen muren te bouwen!
Een kind dat geboren wordt, heeft voor dit aardse leven gekozen uit Liefde. Zo blijft er Liefde op aarde en daarin is vergeving altijd aanwezig, kwaad of haat kan daar niet van winnen! Het kwaad prikkelt ons, zet ons aan om het goede te doen!
In elk geboren kind ligt de roep op het beste, dat we te bieden hebben. Zo kan dit kind tot zijn/haar recht komen in alle vrijheid!

Geschreven 11 juli 2019